Goedkope Stedentrip

Riga

Het Parijs van het Oosten

De hoofdstad van Letland, Riga is steeds populairder aan het worden voor een stedentrip. Riga is de grootste stad van de Baltische landen en Riga is hiermee het politieke, economische en culturele centrum van Letland. Door de ligging van de stad heeft Riga altijd gediend als een handelsoverslagplaats voor handelslieden uit Duitsland, Scandinavië en Rusland. Deze prachtige stad gelegen aan de monding van de rivier de Daugava heeft enkele jaren geleden pas haar 800 jarig bestaan gevierd. De stad mag dan nog wel niet zo oud zijn, toch heeft het vele onder architectuur gebouwde gebouwen met als kers op de taart een unieke verzameling Art Nouveau gebouwen. Het oude centrum vormt de kern van de stad en doordat het centrum nog vrijwel onaangetast is kan alles goed te voet ontdekt worden in Riga. De oude stad Riga is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort tot beschermde monumenten van de wereld. Het centrum van Riga kenmerkt zich door de vele smalle straatjes, historische monumenten en de vele parken. Riga is een groene stad met haar bijzondere gastvrije sfeer is het ook niet gek dat Riga steeds populairder wordt voor een stedentrip. Riga is niet alleen een stad waar enorm veel bezienswaardigheden te bewonderen zijn, de stad heeft ook een levendig nachtleven in een ongedwongen sfeer. Verken met een stedentrip Riga niet alleen de stad maar trek ook het binnenland in voor de prachtige natuur en de rust die er heerst.

Old City Riga
House of the black heads
Riga Town Hall Square

Kunst, cultuur en monumentale gebouwen in Riga

Riga is een bijzonder mooie stad en leent zich uitermate goed voor een stedentrip. De stad heeft door de jaren heen veel bestuurders gehad en dat is ook te zien aan de architectuur van veel gebouwen. De verschillende architecturen die gebruikt zijn maken Riga tot een sfeervolle stad met een fantastisch uiterlijk. Het meest bijzondere in Riga is de unieke verzameling van Art Nouveau gebouwen die veelal door Michail Eisenstein zijn ontworpen. Aan musea in Riga ook niet genoeg, maar liefst 25 verschillende musea zijn te bezoeken tijdens een stedentrip Riga. Andere toeristische trekpleisters in Riga zijn; De Petruskerk, Dom van Riga, Bezettingsmuseum, Stadhuis, Schwarzhaupterhaus, Vrijheidsmonument en het Slot van Riga. Het mooie Riga kan in één stedentrip goed ontdekt worden en het mooie aan een stedentrip Riga is dat het helemaal geen dure stad is voor een stedentrip.

Culinair Riga

Zoals in veel andere noord Europese landen heeft Letland ook een eigen keuken maar wel aangepast aan het klimaat van het land. In Riga zijn veel verschillende restaurants te vinden en er zal altijd wel iets op het menu staan dat een ieder lust. De lokale gerechten in Letland zijn vooral stevig van aard zoals koolsoep, spare ribs, hartige taart, gerookte vis en pudding. De keukens van de restaurants zijn heel divers en er zijn ook meerdere fast food ketens waar een avondmaaltijd of een lunch gegeten kan worden. Een drie gangen menu in een restaurant kost ongeveer rond de 30 euro exclusief drankjes.

Klimaat Letland, Riga

Letland heeft een gematigd zeeklimaat met koude wintermaanden en milde zomermaanden. De wintermaanden zijn koud en duren vrij lang, de winter begint meestal in oktober en eindigd pas in april. De warmste maanden zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden. Maar de temperatuur kan ook met gemak de 15 graden halen in deze maanden. Het hele jaar door is er grote kans op neerslag in de vorm van regen of sneeuw. Doordat Riga aan de monding van de Oostzee is gelegen is de stad Riga warmer dan andere delen van het land. In de wintermaanden is Riga wel het sfeer volst in verband met de kans op sneeuw. In de zomermaanden is Riga natuurlijk ook gezellig want dan stromen de pleintjes en de terrassen vol met mensen.

Winkelen en uitgaan in Riga

Riga is geen enorme stad maar toch kan er aardig goed geshopt worden in één van de drie grote winkelcentra. De drie grote winkelcentra Centrs, Dole en Mols hebben een uitgebreid winkelaanbod, waaronder grote bekende winkelketens. In de smalle straatjes van het oude centrum zijn ook meerdere winkels te vinden die lokale producten verkopen zoals, wodka, Nationale drank Black Balzam, houten speelgoed en linnengoed. Riga heeft een bruisend uitgaansleven en hiervoor komen ook steeds meer toeristen naar Riga toe. Het uitgaan is meer dan betaalbaar en er zijn genoeg clubs, bars en discotheken te vinden waar in de avond heerlijk gefeest kan worden. Vooral Push Club is een regelrechte aanrader, want hier worden de meest rare thema feesten gegeven. Toch liever lekkere beats horen dan mag Essential niet overgeslagen worden, in deze club staat niemand stil. Ook in de vele bars heerst een ongedwongen sfeer en kan er in alle rust een drankje gedronken worden. Ideaal voor een avondje rust naar de vele indrukken die gedurende de dag opgedaan zijn.